Den livreddende manusboka

Writer Emergency Pack (John August, 2014)

På dager da kreativiteten får en bråstopp, kan det være godt å unne seg et nytt verktøy for å få tilbake inspirasjonen. I så fall kan du godt vurdere John Augusts Writer Emergency Pack, en kortstokk med utveier som skal få deg ut av knipa, uansett hvor og hvorfor du måtte ha kjørt deg fast.

Jeg har aldri gitt den en skikkelig sjanse, men det ryktes at de små, morsomme kortene ikke er fullstendig ubrukelige.

Metoden er omtrent sånn:

1) Konkretiser og fokuser på problemet som står i din vei

2) Stokk kortene

3) Trekk et tilfeldig «Idea card», og finn det korresponderende «Detail card».

4) Du står ikke fast lenger!

Kortene er dekorert med morsomme tegninger og inneholder tips og øvelser som skal hjelpe deg videre. Men når det er sagt, er kanskje det aller viktigste trinn ett: Det å konkretisere problemet. For å løse problemet må du nesten vite hva det er, enten verktøyet du bruker er en dings, en bok eller de små grå.

For eksempel har andre foreslått å skrive problemet på en lapp og legge den ved siden av solsenga/divanen/sofaen eller hva du nå måtte ha på kontoret ditt, og ta en blund. Når du våkner har du svaret. (Litt usikker på kilden til denne, men jeg lurer på om det var Quentin Tarantino, og at han lot prosessen finne sted mens han duppet på en luftmadrass i svømmebassenget sitt.)

En annen metode er å definere problemet tydelig for deg selv før du hopper i dusjen. Det er visstnok noe med rennende vann som setter prosessene i gang, og det har muligens noe for seg. Om du er av typen med gullfiskhukommelse, kan en Aqua Notes-blokk være nyttig å ha i dusjen, så slipper du å glemme alt det smarte du har tenkt ut.

Men i sommer er det vannmangel på Nesodden, og jeg har verken sofa eller divan på skrivekontoret mitt (eller basseng i hagen – ennå).

Heldigvis har jeg Writer Emergency Pack!

Kortstokken kan også brukes til generelle manusøvelser, enten for deg selv eller i undervisningssituasjoner, i tillegg til at regler til en artig selskapslek følger med.

John August kan for øvrig mer enn å lage artige dingser. Han skriver også gode manus (Big Fish, Charlies Angels), en god blogg (johnaugust.com), og han lager, sammen med kollega Craig Mazin, en av de lengstlevende, og mest velrennomerte podcastene som eksisterer for manusforfattere: Scriptnotes.